Comuna Voila

Comuna Voila, cu o populație de 3050 locuitori, este situată în partea de vest a județului, în depresiunea Făgărașului, pe malul stâng al râului Olt, la o distanță de 11 km de Municipiul Făgăraș și 77 km de Municipiul Brașov, pe DN1. Este mărginită la sud de către Carpații Meridionali, respectiv Munții Făgărașului, ocupând o suprafață de 9900 ha.

Comuna are un relief de câmpie, deal și munte, la o altitudine de 420-440 m și o climă temperat continentală, cu ierni foarte geroase: temperaturile minime sunt de -22 grade C, iar cea medie e de 8-10 grade C.

În afară de apele râului Olt, teritoriul comunei este brăzdat și de pârăiele Sâmbata și Breaza.

Voila este o comună compactă, bine oranduită, cu străzi destul de largi, cu așeări care impun și impresionează plăcut.

Din punct de vedere economic, Comuna Voila este preponderent agricolă, regăsindu-se în agricultori individuali, cât și în asociații agricole.

Agricultura: suprafețe cultivate cu grâu, porumb, secară, ovăz, cartofi, legume.

Scurt istoric

În componența comunei intră următoarele sate: Voila – reședința de comună, Dridif, Cincșor, Sâmbăta de Jos, Voievodeni și Ludișor. Vechi documente atestă existența satelor componente încă din sec. al-XIII-lea.

Așezarea este atestată documentar din anul 1332, fiind locuit până în anul 1989 de către șasi, care după revoluție au emigrat în Germania. În acest sat se află o frumoasă biserică fortificată, care se păstrează în condiții foarte bune.

Sâmbăta de Jos este atestată documentar din anul 1534.

La Sud de aceasta localitate, pe DJ 105 la aprox. 10 km, se află actuala comună Sambata de Jos, (fost sat aparținător comunei Voila până în anul 2003) situată la poalele munților Făgăraș. Este atestată ca localitate pe la 2436-1437, când Vlad Dracul - Domnul Țării Românești, dăruiește fraților Roman și Stefan Stan satul Voievodeni și niște locuri din Sâmbăta de Sus.

Pe teritoriul Sâmbetei de Sus se găsesc și astăzi câteva monumente vechi zidite de Constantin Brâncoveanu (Mănăstirea din pădurea Sâmbetei de Sus, castelul și ruinele vechiului palat zidit de Constantin Brâncoveanu).

Satul Dridif este așezat în sânga șoselei naționale, pe valea Oltului, între Beclean și Voila, iar alături este satul Ludișor, a cărui existență este menționată încă din anul 1440. Pe raza acestui sat există ruinele unui castru roman - în prezent acoperit de pășuni.

Satul Cincșor este situat în partea dreaptă a Oltului, la 2 km depărtare de acesta. Ca forme de relief – este așezat pe loc șes, înconjurat din trei părți de dealuri. Spre sud prezintă o deschizătură spre Munții Făgărașului, în fața satului Voila. În ultimii ani, aici a fost amenajată o frumoasă stațiune climaterică, vizitată de numeroși turiști atât pentru frumoasa ei așezare, cât și pentru vizitarea numeroaselor monumente rămase din timpul lui Constantin Brâncoveanu.

De aici vizitatorii pot continua drumeția spre culmile Făgărașului prin Valea Sâmbetei ("sub fereastră") și apoi spre piscuri ce sunt aproape de înălțimea Negoiului.

Voivodenii, sat situat la o distanță de 5 km, este plantat cu pomi roditori și arini, care vara - când sunt încărcați cu frunze - îl ascund aproape în totalitate. Așezarea este atestată documentar din anul 1432. În 1918, datorită crizei economice prin care trecea țara, foarte mulți țărani au emigrat spre S.U.A. În anul 1950 s-a facut prima întovărășire agricolă la Voila, iar în 1962 a fost constuit lăcașul școlii generale Voila.

Infrastructura

Drumul național Brașov-Sibiu este calea de comunicație rutiera între comuna și reședința județului. Între reședinta comunei și celelalte sate sunt căi de comunicare rutiera ca: Șoseaua spre Agnita (DJ 104), care asigură legătura între Cincșor și Voila. Drumul național (DN 1) Brașov-Sibiu asigură de asemenea legătura între Voila și satele Dridif și Sâmbăta de Jos, străbătând comuna de la km 241 la 151. Între Voila și Voievodeni – Ludișor, accesul se face pe drumul comunal, care este modernizat (asfaltat).

Silvicultura

Suprafața ocupată cu vegetație forestieră este de aprox. 1560 ha, din care: 1020 ha pădure; 1,80 ha perdele de protecție; 140 ha tufișuri; 398 ha pădure independentă.

Pădurile sunt proprietatea comunei Voila, în prezent fiind administrate de către Ocolul silvic Voila. Ele cuprind păduri din grupa I funcțională, respectiv cu rol de protecție, situate în zona montană, și păduri din grupa a doua funcțională, cu rol de producție.

Principalele formațiuni forestiere fundamentale sunt: gorunetele, făgetele, amestecul de fag cu rășinoase și molidișunile.

Învățământul

În anul 1962, s-a construit lăcașul școlii generale Voila, în prezent pe raza comunei existând un număr de șase unități de învățamânt prescolar cu aproximativ 100 de copii și șase unități de învățământ școlar cu aproximativ 350 elevi.

Cultura

Pe raza comunei Voila există un număr de șapte biserici pentru credincioșii ortodocsi, respectiv câte două în satele Voila și Voievodeni și câte una în celelalte sate.

În satul Cincșor există și o biserica evanghelică și una a credincioșilor adventiști de ziua a VII-a.

Delegația României în Lechbruck

,,SWISS INTERNATIONAL HOLIDAY EXHIBITION'' LUGANO -ELVETIA

Targul de turism al Romaniei 16-19 noiembrie 2017

Utile

Vremea in zona Tara Fagarasului

°C
prognoza

Numar urgente: 112

Salvamont Brasov: +40.268.471.517
0-SALVAMONT(0-725826668)

Politia Brasov: 0268-407500

Jandarmeria Brasov: 0268 / 9 5 6; 0268-426589

Politia Fagaras: 0268-213033; 0268-213034

Pompierii Fagaras: 0268-211212

Spitalul Municipal Fagaras-Salvarea: 0268-212521; 0268-212522

Primaria Fagaras: 0268-211313

Sanepid Fagaras: 0268-214805

Gara Fagaras: 0268-211125

Legaturi Utile

 • Comuna Dragus
 • Comuna Mandra
 • Comuna Recea
 • Comuna Harseni
 • Comuna Beclean
 • Comuna Arpasu de Jos
 • Comuna Cartisoara
 • Orasul Victoria
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Vistea
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Parau
 • Comuna Ucea
 • Comuna Sinca Veche
 • Comuna Sinca Noua
 • Comuna Sercaia
 • Comuna Sambata de Sus
 • Comuna Lisa
 • [vezi mai multe]

Spune parerea ta!

Feedback-ul este intodeauna binevenit. Poti lasa un mesaj pe guestbook-ul nostru aici

facebook     twitter