Trasee Turistice Montane

Vezi Harta

Traseul nr.3: punct albastru - Viștișoara

TRASEU TEMPORAR ÎNCHIS

Sat Viștișoara - Valea Viștișoara - Lacul Viștișoara - Căldarea Răcorele

Lungime traseu: ~ 8,5 km

Diferenta de nivel: 1590 m

Durata: 7-8 ore vara; 10-12 ore iarna

Grad de dificultate: ridicat; periculos iarna

Nivel de echipare: complex

Plecarea spre punctul de intrare în traseu (gura Văii Viștișoara), unde se află un panou de orientare, se face din comuna Drăguș mergând spre satul Viștea de Sus, pe drumul 104 A, iar de aici urmăm drumul 103D, ce însoțește râul Viștișoara și ne scoate în DJ102G, în satul Viștișoara.

La punctul de intrare în traseu se poate ajunge și din est, de la Mănăstirea Brâncoveanu, precum și din vest, din orașul Victoria.

De la panoul indicator, aflat pe DJ 102G, un drum forestier, deteriorat de viituri și avalanse, ne conduce spre sud, pe firul văii. Acest drum forestier are o lungime de aproape 3,5 km și se termină dincolo de poiana Lunca Largă, unde începe efectiv poteca marcată cu punct albastru ce urcă pe cea mai îngustă vale din fața nordică a munților Făgărașului. Ne aflăm pe malul vestic al pârâului Viștișoara.

Înaintăm prin pădure timp de aproximativ 2 ore, timp în care traversăm pârâul Viștișoara de patru ori.

La iesirea din pădure în golul alpin ni se deschide în fața ochilor o perspectivă extraordinară spre Muchia Drăgușului, la est, și spre jgheaburile abrupte ale Muchiei Zănoaga, la vest. Este punctul din care se vede cel mai bine abruptul vestic al Pietrei Roșii, o zonă salbatică, aproape neatinsă, adevărat rai al caprelor negre.

Tot de aici vedem cele trei terase distincte prin care valea continuă spre sud. La prima terasă a văii întâlnim un bordei ciobănesc. Lacul Viștișoara se ascunde printre prăvăliturile de pe ultima terasă.

Distanța de la ieșirea în golul alpin până la lac se parcurge în aproximativ 2 ore.

În zona lacului, plină de bolovani de dimensiuni impresionante, se deschide spre sud imaginea vârfurilor Gălășescu Mare și Gălbenele, între care se află un perete vertical cu patru jgheaburi, inaccesibil, șaua Viștișoara.

De la lac ne întoarcem spre est și urcăm susținut pe fața abruptă spre curmătura Răcorelelor, de unde coborâm ușor în Căldarea Răcorele.

De aici putem continua drumul fie urmând traseul pe care ne aflăm, marcat cu punct albastru, ce ajunge în Valea Sâmbetei (traseul 1), fie urmând punctul roșu, traseu ce se îndreaptă spre nord, pe Muchia Drăgușului (traseul 2).

Traseul nr.3Traseul nr.3Traseul nr.3Traseul nr.3
Vezi Harta

Traseu nr.4: triunghi roșu - Valea Viștea Mare

Or. Victoria (640m) - Valea Viștea Mare - Șaua Portița Viștei (2310m) [cu ramificație spre vf. Moldoveanu (2544m)

Lungime traseu: ~ 9,5 km

Diferenta de nivel: 1670 m

Durata: 7-8 ore vara; 10-12 ore iarna

Grad de dificultate: ridicat; periculos iarna

Nivel de echipare: complex

Traseul pornește din centrul orașului Victoria (640m) și se angajează pe DJ102G, drum ce face legătura între Or. Victoria și Mănăstirea Brâncoveanu. Urmăm acest drum spre est, trecând peste linia ferată și, după mai bine de un kilometru, traversăm pârâul Corbu, apoi cotim spre sud-est, având în față și spre dreapta piciorul împădurit al muchiei Viștei Mari. După 5 km de mers pe șosea ajungem în locul numit Braniștea Viștei. La ramificația spre dreapta se formează un drum forestier pe Valea Viștei Mari. Aici se găsește un panou ce indică traseul descris. Cotim la dreapta și curând trecem pe lângă un canton silvic și o zonă cu locuințe, multe noi. Ne apropiem de râul Viștea Mare, continuând drumul pe malul său vestic. La aproape 3 km de la canton traversăm râul Viștea Mare în aval de gura pârâului Pietricelei, care curge dinspre est.

Drumul forestier continuă pe malul estic aproximativ 1 km și se oprește în Poiana Terzii (850m) prin care curge, dinspre est, pârâul cu același nume. Drumul de la canton până aici durează o oră și un sfert - o oră jumătate. De aici, traseul urcă în serpentine spre est, iar mai sus traversează spre dreapta Piciorul Zănoagei, cam pe curba de nivel, trecând peste pârâul Piciorului, apoi revine în firul văii, la Poienițele Frumoase. În continuare urcăm ușor în apropierea apei, făcând o incursiune pe malul vestic. Treptat, coniferele iau locul foioaselor. La Pârâul Calului, care vine dinspre est, trecem din nou pe malul vestic.

Mai sus întâlnim Pârâul Leuței, care curge dinspre vest, de sub Șăuța din Muchia Viștei și imediat lăsăm pe stânga Moara Oaghii, o frumoasă cascadă - mai ales primăvara, cand pârâiele sunt bogate în apă.

Urcușul devine mai pronunțat și ne scoate la Fântânița Rece, izvor aflat în dreapta potecii, penultimul punct în care ne putem aproviziona cu apă. În acest punct se află Refugiul alpin Fântânița Viștei, din fibră de sticlă, cu o capacitate de 30 de locuri.

Leșim din pădure, traversăm iar râul și ajungem, continuând pe malul estic, la stână (1450m). La nord de stână a existat până nu de mult o cabană de vânătoare, dar vitregiile vremii au distrus-o. De la Poiana Terzii până la stână au trecut cam 2 ore.

De la stână continuăm spre sud, pe partea de est a văii. Mai sus, peste apă, se zărește Pârâul Fântânii, care curge dinspre vest, de sub șaua La Fântână (2260m), aflată în muchia Viștea Mare.

Curând, valea Viștei Mari ramâne seacă și ne strecurăm printre bolovanii de pe firul văii. La 45 min. de la stână ajungem pe terasa căldarii glaciare (1640m), unde întâlnim Bordeiul Mieilor. Spre est se află căldărușa Vârtopul Viștei, numită și Hârtopul Ursului, de unde curge Pârâul din Hârtop. Apa lui dispare în bolovăniș, înainte de a ajunge în vale. Este ultima sursă de apă întâlnită pe traseu.

Din partea sudică a terasei glaciare urcăm pe o limbă de pământ, apoi pe un dâmb situat mai la dreapta, mărginit spre vest de o scursură fără apă, dâmb înierbat numit La Pripon. Se mai observă aici fundația unui fost refugiu alpin. De aici vedem bine vârful Viștea Mare (Boldul Viștei, cum îi spun mulți localnici) cu șaua Orzănele, iar spre nord se vede Muchia Viștei, Muchia Zanoaga și, departe, în vale, Țara Oltului.

Continuăm urcușul SSE, printr-o zonă de bolovani, apoi spre SV, până la un bolovan mare, aflat în apropierea unui torent, unde facem o întoarcere spre stânga (SE) și traversăm în diagonală grohotișul din fundul câldării glaciare. Continuăm urcușul cam în aceeași direcție, pe sub niste stânci, apoi pe o scursură spre SSE, până sub peretele nordic al crestei principale.

Cotim spre SV și continuăm urcușul pe la baza peretelui de stânci, unde ne atrage atenția un adevărat monolit, Dintele Dracului, în apropierea căruia se află un pilon metalic indicator. Apoi, cu o repliere spre stânga (SSE), ieșim în Portița Viștei (2310m) unde întâlnim, pe fața sudică, traseul de creastă, marcat cu banda roșie. Spre sud coboară traseul marcat cu triunghi roșu, ce merge spre Lacul Triunghiular, Valea Rea și comuna Nucșoara. Timpul de mers de la stână din Valea Viștei Mari până în Portița Viștei: 3-3½ ore.

Traseul nr.4Traseul nr.4Traseul nr.4Traseul nr.4

Delegația României în Lechbruck

,,SWISS INTERNATIONAL HOLIDAY EXHIBITION'' LUGANO -ELVETIA

Targul de turism al Romaniei 16-19 noiembrie 2017

Utile

Vremea in zona Tara Fagarasului

°C
prognoza

Numar urgente: 112

Salvamont Brasov: +40.268.471.517
0-SALVAMONT(0-725826668)

Politia Brasov: 0268-407500

Jandarmeria Brasov: 0268 / 9 5 6; 0268-426589

Politia Fagaras: 0268-213033; 0268-213034

Pompierii Fagaras: 0268-211212

Spitalul Municipal Fagaras-Salvarea: 0268-212521; 0268-212522

Primaria Fagaras: 0268-211313

Sanepid Fagaras: 0268-214805

Gara Fagaras: 0268-211125

Legaturi Utile

 • Comuna Dragus
 • Comuna Mandra
 • Comuna Recea
 • Comuna Harseni
 • Comuna Beclean
 • Comuna Arpasu de Jos
 • Comuna Cartisoara
 • Orasul Victoria
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Vistea
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Parau
 • Comuna Ucea
 • Comuna Sinca Veche
 • Comuna Sinca Noua
 • Comuna Sercaia
 • Comuna Sambata de Sus
 • Comuna Lisa
 • [vezi mai multe]

Spune parerea ta!

Feedback-ul este intodeauna binevenit. Poti lasa un mesaj pe guestbook-ul nostru aici

facebook     twitter