Comuna Șercaia

Regiune: Centru

Judeţ: Braşov

Cel mai apropiat oraş: Făgăraş

Prin legăturile sale istorice cu cetăţile din Ţara Bârsei, Şercaia este deseori considerată ca făcând parte din aceasta. Alteori, comuna este încadrată geografic, în Ţara Făgăraşului.

Localităţi învecinate: Perşani, spre est, Vad spre sud, Mândra spre vest, Hălmeag, spre nord-vest, Părău, spre nord-est.

Localitatea Şercaia este situată pe DN1 (E68), între Braşov şi Sibiu, la circa 14 km spre est de municipiul Făgăraş şi la circa 56 km spre vest de municipiul Braşov. Şercaia este punctul terminus al drumului naţional DN73A, care face legătura între localităţile Predeal şi Şercaia, trecând prin satul Vad aparţinător comunei. La Şercaia se poate ajunge şi cu trenul, infrastructura incluzând o gară şi o haltă chiar la marginea comunei.

Comuna Şercaia include şi satele Vad - renumit pentru Poiana Narciselor - şi Halmeag, unde se află una dintre cele mai vechi biserici din Transilvania.

Cu excepţia denivelării constituite de albia largă a râului Şercaia, aşezarea este dispusă pe teren plat.

Aşezarea Şercaia, aşezare relativ compactă, e înconjurată de fostele terenuri agricole cultivate de către comunitate. Dezvoltarea parţial tentaculară este rezultatul firesc al amplasării în lungul unor circulaţii în teritoriu importante şi al prezenţei unui curs de apă consistent - râul Şercaia.

Şercaia este constituită din două părţi delimitate de elementul natural reprezentat de valea râului Şercaia. La est de acesta se află cartierul săsesc al aşezării, numit de către locuitorii celeilalte părţi "În sat", ceea ce sugerează că nucleul iniţial al aşezării actuale s-a situat aici.

La vest de râul Şercaia, pe platoul înălţat faţă de albie, se află cartierul românesc, iar pe panta acestuia spre râu - cartierul rromilor. Împreună sunt numite "Peste Vale". Legătura dintre cele două părţi majore ale aşezării este asigurată în prezent de un singur pod din beton şi metal. Un al doilea pod se află pe traseul drumului naţional dintre Braşov şi Sibiu, dar acesta trece pe lângă periferia sudică a zonei "Peste Vale".

Satul Vad

Satul Vad este așezat în Țara Făgărașului, la poalele Munților Făgăraș, fiind străbătut, cam de la Sud spre Nord, de Valea Șincii, un afluent important al râului Olt. În stânga pârâului se află o parte mai mică din sat, denumită Peste Vale, iar în dreapta o parte mai mare. În unele lucrări, pârâul Șinca este denumit râul Șercaia, dar populația din localitate nu folosește această denumire. Un pod de beton armat, pe șoseaua asfaltată care leagă satul Vad de Dumbrava Vadului, a fost dat în folosință în anul 1996, pentru facilitarea trecerii între cele două părți ale satului. Acesta a înlocuit un alt pod ceva mai vechi, din lemn, care fusese construit în anul 1955 și devenise, în ultimii ani, nesigur.

Vadul se află la 5 km, spre Sud de satul Șercaia, pe Drumul Național DN73A și la circa 18 km, pe șosea, de municipiul Făgăraș. Localitățile limitrofe sunt Șercaia (centrul de comună), spre Nord, Perșani, spre Est, Șinca Veche, Ohaba și Șercăița, spre Sud, Bucium și Toderița, spre Sud-Vest, iar Mândra, spre Nord-Vest.

Satul este alcătuit din 231 de gospodării.

Istoric

În legătură cu istoricul satului, se cunoaște că populația acestuia, până prin secolele al XII-lea - al XV-lea, se găsea așezatǎ undeva pe pârâul Urășa, localitatea numindu-se Săliște, în Braniștea Urǎșei, (atestatǎ în anul 1400, într-un document emis de cancelaria voievodului muntean Mircea cel Bătrân), dar din cauza lipsei de apă, tot mai acută, ori din cauza apropierii prea mari de hotarul satului Toderița, populația a început să se mute cu 3 - 4 km spre răsărit, în locul în care se găsește astăzi satul Vad.

Cea mai veche mențiune referitoare la Vad datează din secolul al XV-lea. Printr-un document din 10 iunie 1417, Mircea cel Bătrân a întărit lui Ion, lui Borcea și lui Calian,

„boiarinului domniei mele ca să le fie lor satul Braniștea Urășei și la Vadul Șercaiei [...], de moșie și de moștenire și de toate slujbele și dări și dijmele, câte le vor afla întru tot ținutul țării [...] domniei mele."

Se specificau unele părți de hotar a căror toponimie se menține și astăzi. Menționăm că și în prezent există la Vad numele de familie Borcea, iar numele de familie Calian se întâlnește în satul vecin, Șinca Veche, din comuna Șinca.

În 1765, satul a fost militarizat în întregime și a făcut parte din Compania a XI-a de graniță a Regimentului I de Graniță de la Orlat până în 1851, când a fost desființat.

Economie

La Vad, localnicii se ocupă cu creșterea animalelor, cultivarea plantelor. O parte din localnici lucrează în întreprinderi și instituții din localități apropiate: Șercaia, Făgăraș, sau mai îndepărtate: Ghimbav, Brașov.

Rețeaua de curent electric a fost introdusă în localitate în anul 1957. Infrastructura oferă, de asemenea, rețea de telefonie și internet, gaze naturale. Se prevede introducerea unor rețele de apă curentă, precum și a canalizării.

Instituții școlare

La Vad, funcționează o grădiniță și o școală primară, cu clasele I - IV, care depind de Școala Generală din Șercaia, centrul de comună.

Delegația României în Lechbruck

,,SWISS INTERNATIONAL HOLIDAY EXHIBITION'' LUGANO -ELVETIA

Targul de turism al Romaniei 16-19 noiembrie 2017

Utile

Vremea in zona Tara Fagarasului

°C
prognoza

Numar urgente: 112

Salvamont Brasov: +40.268.471.517
0-SALVAMONT(0-725826668)

Politia Brasov: 0268-407500

Jandarmeria Brasov: 0268 / 9 5 6; 0268-426589

Politia Fagaras: 0268-213033; 0268-213034

Pompierii Fagaras: 0268-211212

Spitalul Municipal Fagaras-Salvarea: 0268-212521; 0268-212522

Primaria Fagaras: 0268-211313

Sanepid Fagaras: 0268-214805

Gara Fagaras: 0268-211125

Legaturi Utile

 • Comuna Dragus
 • Comuna Mandra
 • Comuna Recea
 • Comuna Harseni
 • Comuna Beclean
 • Comuna Arpasu de Jos
 • Comuna Cartisoara
 • Orasul Victoria
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Vistea
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Parau
 • Comuna Ucea
 • Comuna Sinca Veche
 • Comuna Sinca Noua
 • Comuna Sercaia
 • Comuna Sambata de Sus
 • Comuna Lisa
 • [vezi mai multe]

Spune parerea ta!

Feedback-ul este intodeauna binevenit. Poti lasa un mesaj pe guestbook-ul nostru aici

facebook     twitter